Zararlılar
FARELER
En zararlı memeli hayvanlar arasında yer alan fareler, fiziksel özellikleri gereği çok hızlı üreyip hareket edebildikleri gibi, farklı yaşam alanlarına da uyum sağlama yeteneğine sahiptirler. Fındık (ev) faresi, çatı faresi, lağım faresi (sıçan) gibi fare çeşitleri bulunur. Açıkta bırakılan ve kolay ulaşabildikleri besinleri tüketen, mobilyaları ve eşyaları kemiren, hatta kabloları kemirerek evde yangın çıkmasına sebep olabilen fareler, aynı zamanda tehlikeli hastalıkların (Salmonella, Leptospirosis veya Hantavirus vb.) insanlara bulaşmasına da neden olurlar.
BULUNDUĞUNUZ ORTAMDA FARE OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Fareler geceleri ve sabahın ilk ışıklarına kadar yiyecek aramak için ortaya çıkarken, gündüzleri gizli kalmayı tercih ederler.Bu sebeple akşam saatlerinde dikkatlice gözlem yaparak evinizde farenin bulunup bulunmadığı daha kolay anlaşılabilmektedir.Aşağıda bulunan belirtiler var ise evinizde fare var demektir.
1.Akşam saatlerine doğru evinizde tıkırtı benzeri sesler duyuyorsanız,
2.Geceleri tıkırtıya benzer ama genellikle eşyalar arasında bir sürtünme sesi duyuyorsanız,
3.Yerlerde sizden kaynaklı olmadığı halde yemek kırıntıları görüyorsanız,
4.Çekmecelerinizin içinde poşetleri kemirilmiş gıdalar varsa,
- Küçük ve koyu , bir gecede 50/80 (Boyu yaklaşık 3-8 mm) rastgele dağılmış dışkılar varsa,
- Fareler sık sık idrara çıkarlar ve idrarları amonyak kokusuna benzer güçlü bir koku yayarlar. Eğer amonyak kokusuna benzer koku duyarsanız duyarsanız,
7.Yerlerde beyaz, gri ya da koyu renklerde tüyler, kıllar varsa evinizde fare olduğundan emin olabilirsiniz.
FARELER İLE MÜCADELE
Eğer bulunduğunuz ortamda fare olduğunu düşünüyorsanız 0216 493 82 01 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
HAMAM BÖCEKLERİ
Hamam böcekleri en fazla rastlanan haşerelerdendir. Ev, fırın, okul, otel, iş yeri, lokanta gibi besinlerin fazla olduğu kapalı alanlarda daha da fazla karşılaştığımız hamam böceği aç ve susuz şekilde uzun süre yaşayabildiği gibi kafası koptuğu takdirde de 1 hafta kadar hayatını devam ettirebilir. Sayıları da hızla artmakta olup kişilere bulaştırdıkları mikroplarla sağlık sorunlarına sebep olurlar.Ayrıca hamam böceği dışkıları da egzama ve astıma neden olabilir.
TÜRLERİ
1.ALMAN HAMAM BÖCEĞİ
Alman hamam böcekleri, dünyada da yaygın olarak bilinen iç mekân böcekleridir. Yetişkin olanları açık kahverengi ya da esmer renkleri ve pronotumları üzerinde başlarının gerisinden başlayan iki adet paralel siyah çizgileri sayesinde kolayca tanınırlar. Boyları 13-16 mm arasındadır. Çok hızlı ürerler. Ülkemizde en yaygın bulunan hamam böceği türüdür.
2. DOĞU (ORİENTAL) HAMAM BÖCEĞİ
Dış Görünüm Parlak koyu kırmızı-kahverengi renginde olan oryantal hamam böcekleri, genellikle kapı altlarından, buldukları açık deliklerden hatta kablolardan, borulardan, açık su yollarından ya da kanalizasyondan binalara giren istilacı haşerelerdir. Ergin hamam böcekleri çok farklı bir görünüme sahiptirler. Ergin erkek oryantal hamam böceklerinin boyu sadece 25 mm’dir ve karınlarının bazı bölgelerini açıkta bırakan; gövdelerinin dörtte üçü uzunluğunda kanatları vardır. Ergin dişi oryantal hamam böceği ise 32 mm boyundadır.
3. AMERİKAN HAMAM BÖCEĞİ
Yetişkin Amerikan hamam böcekleri, kırmızımsı kahverengi ya da akaju rengindedirler. Başlarının arkasındaki bölge sarı şeritle çevrelenmiştir.Yetişkinleri 50 mm’den (3 inç) biraz daha uzun olabilmektedir.
BULUNDUĞUNUZ ORTAMDA HAMAM BÖCEĞİ OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Bulunduğunuz ortamda hamam böceğinin bulunduğunun anlaşılması diğer zararlılara göre daha kolaydır. Hamamböcekleri çoğunlukla geceleri gezerken, gün boyunca yarık ve çatlaklarda gizli kalmayı tercih ederler. Çoğunlukla beslenmek için geceleri ortaya çıkarlar. Karanlıkta ışık açıldığı zaman hemen kaçışırlar.
HAMAM BÖCEKLERİ İLE MÜCADELE
Eğer bulunduğunuz ortamda hamam böceği olduğunu düşünüyor ve etkili bir mücadele istiyorsanız 0216 493 82 01 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
KARA SİNEK
Dünya çapında 120.000’nin üzerinde sinek çeşidi vardır. Sinekler zararlı kabul edilir, çünkü insanlar, hayvanlar ve hayvancılık sektöründe sağlık riski teşkil ederler. Sinekler evinizde veya işyerinizde Salmonella ve E.coli gibi hastalıklar yayabilirler. Birkaç türü insanları ve hayvanları ısırabilir.
KARA SİNEK MÜCADELESİ
Eğer bulunduğunuz ortamda kara sinek olduğunu düşünüyor ve etkili bir mücadele istiyorsanız 0216 493 82 01 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
PİRE
Pire, çok ufak ve boyutlarından çok daha yükseğe zıplayabilen haşerelerdir. İnsan ve hayvan üzerlerinde bulunup, üzerlerinde bulundukları canlıların kanlarını emerek beslenmeleri, tehlikeli olduklarını gösterir. Kedi piresi, köpek piresi, insan piresi, toz piresi gibi birçok türü bulunur.
BULUNDUĞUNUZ ORTAMDA PİRE OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Aşağıda sıralana belirtiler varsa bulunduğunuz ortamda pire var demektir.
1.Yaşam alanındaki kişilerin vücutlarında kaşıntılar, kızarıklıklar ve şişlikler oluşur.
2.Özellikle sabahları ciltte toplu iğne başı büyüklüğünde kızarıklık ve kabarmalar oluşur.Eğer ev halkının büyük çoğunluğunda kızarıklık, kaşınma ve kabarma görülüyorsa evde pire varlığından şüphelenilir.
3.Evde pire varlığı halı, koltuk ve yatak üzeri takip edilerek de anlaşılabilir. eğer bu tip eşyalarından üzerinde siyah renkli ve sıçrayan minik canlılar bulunuyorsa evde pire varlığı söz konusudur. Bununla birlikte bu tip eşyaların üzerinde bulunan siyah küçük lekelenmeler de pire dışkısından kaynaklandığı için halı, koltuk ve yatak üzerileri dikkatlice incelenmelidir.
PİRE İLE MÜCADELE
Eğer bulunduğunuz ortamda pire olduğunu düşünüyor ve etkili bir mücadele istiyorsanız 0216 493 82 01 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
SİVRİSİNEK
Sivrisinekler, sineklerin de ait olduğu Diptera grubuna aittirler. Aynı onlar gibi bir çift kanatları vardır. Genellikle uzun, ince bacakları ve büyük dillerinin bulunduğu kafaları vardır. Sivrisineklerin gövdeleri ve kanatları çoğu zaman küçük pullarla kaplıdır. Yetişkin sivrisineklerin boyu 3 ile 9 mm arasındadır. Sivrisineklerin en bilinen özellikleri, yetişkin dişi sivrisineklerin yumurtalarını beslemek için kendilerini kanla beslemeleridir.
SİVRİSİNEKLER İLE MÜCADELE
Eğer bulunduğunuz ortamda sivrisinek olduğunu düşünüyor ve etkili bir mücadele istiyorsanız 0216 493 82 01 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
TAHTA KURUSU
Tahtakuruları, 4 ya da 5 mm boyunda (yaklaşık elma çekirdeği ebadında), düz, kırmızımsı kahverengi renkli ve oval şekilli haşerelerdir. Kan emdikten sonra renkleri daha kırmızı olur ve daha şişkin görüntüleri olur.Tahtakuruları sadece kanla beslenir. Soğuk hava koşullarında, bir seneye kadar beslenmeden yaşayabildikleri bilinmektedir. Geceleri, evdeki insanlar uyudukları sırada, daha faal olurlar. Döşek araları, çarşaflar, mobilya, süpürgeliklerin arkası, priz boşlukları ve resim çerçeveleri dâhil olmak üzere yarıklarda ve çatlaklarda bulunurlar.
BULUNDUĞUNUZ ORTAMDA TAHTA KURUSU OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Aşağıda sıralanan belirtiler varsa bulunduğunuz ortamda pire var demektir.
1. Koyu/Siyah Lekeler –Tahtakurusu dışkısından gelen yatak ve çevresindeki lekeler
2. Tatlı Koku – Hoş olmayan tatlı koku
3. Küçük Karanlık Noktalar- Yatak üzerinde küçük koyu kan lekeleri
4.Canlı Böcekler - Küçük olmasına rağmen (yetişkinler sadece 4-5mm uzunluğunda) canlı tahtakurusu lekeleri ve deri döküntüleri
5. Vucut üzerinde ısırıklar
TAHTA KURUSU İLE MÜCADELE
Eğer bulunduğunuz ortamda tahta kurusu olduğunu düşünüyor ve etkili bir mücadele istiyorsanız 0216 493 82 01 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
DİĞER ZARARLILAR
Bulunduğunuz ortamlarda bulunan akrep, çiyan, kene, kertenkele, yılan, örümcek, gümüş böceği ve güve gibi diğer zararlıların etkin mücadelesi için 0216 493 82 01 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
AKREP ÇİYAN
KENE GÜMÜŞ BÖCEĞİ (GÜMÜŞÇÜK)