Güve

GÜVE

Güve, odun, kumaş ve kürk gibi şeylere musallat olan çeşitli cinsten böcek ve kurtçuklara verilen ortak ad. Güve denince sadece asıl güveler değil, güvegillerden olan ve tırtılları mağaza ve ambarlarda büyük zararlara yol açan küçük kelebeklerin hemen hepsi anlaşılır.

MORFOLOJİLERİ

Güveler farklı türleri olan canlılardır. Farklı boyutlarda ve farklı özelliklere sahip olan güveler, parlak metalik renklerde olabilirken kahverengi ve gri tonlarda da olabilmektedirler. Helezon şeklinde olan dilleri ve petek şeklinde iri gözleri vardır. Güvelerin bazıları çok küçükken bazıları türlerine göre değişik boyutlardadır. İç ortamlarda yaşayan güvelerin çoğunluğu 2 cm’den daha kısa kanat açıklığına sahiptir ve renkleri çoğunlukla kırmızımsı kahverengi renk tonları arasındadır.

 Güvelerin yumurtaları 0.5 mm uzunluğundadır. Yumurtalar fildişi rengine sahiptir ve sarımsı- beyaz larvalar 9 mm’ye kadar gelişim gösterirler. Kahverengi bir boyna ve kafa yapısına sahiptirler. Arka taraflarında kalkanları bulunmaktadır ve kafalarında koyu renkli bir kapsül vardır. Güveler yedikleri besinlerin rengine göre renk değiştirirler.

BİYOLOJİLERİ

Yetişkin güveler yaprak ve dallara minik yumurtalarını bırakırlar. Bu yumurtalar çatladığı zaman yumurta içinden larvalar çıkar. Bu larvalara tırtıl denilmektedir. Bazı tırtıl türlerinde diken ve kıllar bulunur. Özellikle bu türler arasından Megalopyge tırtılları, temas halinde şiddetli acılar hissedilmesine neden olabilir. Bu cins güveler doğada yaşamaktadırlar ve evlerde oluşan güve istilalarında bu tür güveler rol almazlar. Tırtıllar genellikle karanlığı severler ve kozadan çıktıktan sonra hiç beklemeden yiyecek aramaya başlarlar. Tırtıllar kısa sürede güveye dönüşürler ve bu dönüşümde kıllar uzamaya başlar.

Güveler özellikle larva dönemlerinde zehirli olurlar, ancak bu zehrin etkili olabilmesi için besin olarak yenmeleri gerekir. Yenildikleri zaman ağızda acı bir tat bırakan güveler bir müddet sonra mide bulantılarına sebep olur. Bu sebeplerden dolayı yanlışlıkla güve yenildiği zaman mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

YAYILMA ALANLARI

Evlerde sıklıkla karşılaştığımız güveler, mutfaklarda ve kiler gibi yerlerde yaşamlarını sürdürmektedir. Bunların haricinde yün kıyafetler, ipek, saç, keçe ve kürk gibi birçok malzemeden yapılan türlerde de gezinmeyi severler. İç ortamlarda yaşayan güvelerin uzunlukları 2,5 ile 5 cm uzunluğunda ve ten rengindedir. Işıktan uzak dururlar ve genellikle çatı katları, dolap içleri gibi karanlık yerlerde bulunurlar.

Bu anlamda güveler fark edilmeden birçok evi istila edebilmektedirler. Bundan dolayı elbise ve eşyalar çok ciddi zararlar görebilmektedir. Bazıları zararsız olan güveler insanlara zarar vermese bile genellikle istenmeyen haşereler olarak görülürler.

 

GÜVELER İLE MÜCADELE

Eğer bulunduğunuz ortamda güve olduğunu düşünüyor ve etkili bir mücadele istiyorsanız 0216 493 82 01 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.